FİRİK BULGURU (1000 GR) - VAKUMLU
 FİRİK BULGURU (1000 GR) - VAKUMLU
 FİRİK BULGURU (1000 GR) - VAKUMLU

FİRİK BULGURU (2956688)

Fiyat : ₺120,00  + KDV
KDV Dahil : ₺121,20

Yeşil Buğdayın Ateşle Terbiye Edilmiş Hali - Firik Bulguru

Bulgur çeşitlerinin yapımı itibariyle en ilginci, belkide bulgurun atası diyebileceğimiz Firik Bulguru'dur. Firik bulgurunun Doğu Akdeniz ve Güneydoğunun seçkin yemekleri arasına girmesini sağlayan ise tarladan başlayıp mutfakta son bulan ilginç yolculuğunda gizlidir. Firik Bulguru (Buğday firiği) nasıl yapılır? Yörelere özgü çeşitli yöntemleri var fakat temel prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirmektir. Firik pilavını bilenler bilir. Hafif duman kokusu ve yeşil buğdayın eşsiz lezzeti firik bulgurunda bir araya gelmiştir.

 

İçindekiler: Yeşil Buğday Firik Bulguru.

Ağırlık: 750 GR

Gönderim: Kağıt Kilitli Pakette Gönderilir 

Firik Bulguru Makalesi: https://esatis.senkoyluler.com/firik-bulguru

 

 

Firik Bulguru (Buğday Firiği) Nasıl Yapılır?

Yörelere özgü çeşitli yöntemleri var fakat temel prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirmektir. Mayıs ayı başlarında olgunlaşmış fakat hala yeşil olan buğday başakları oraklarla biçilir ve desteler şeklinde bağlanır.  Kendi firiğimi bizzat ellerimle ben yapacağım/üteceğim diyenler için bu desteleri doğrudan ateşe vererek firik yapmak ta mümkün. Fakat dikkatli olmak ve işin püf noktalarını bilmek gerek çünkü buğday yaş olsa da kolayca tutuşuverir.

 


Firik Bulguru (Buğday firiği) nasıl yapılır? Yörelere özgü çeşitli yöntemleri var fakat temel prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirmektir. Mayıs ayı başlarında olgunlaşmış fakat hala yeşil olan buğday başakları oraklarla biçilir ve desteler şeklinde bağlanır. Kendi firiğimi bizzat ellerimle ben yapacağım/üteceğim diyenler için bu desteleri doğrudan ateşe vererek firik yapmakta mümkündür. Fakat dikkatli olmak ve işin püf noktalarını bilmek gerek çünkü buğday yaş olsa da kolayca tutuşuverir.
 

Diğer Yöntem Nedir Peki?

Toprakta özel olarak hazırlanmış derin bir çukura, destelerin başları çukurun ortasına, dalları çukurun dış kısmına gelecek şekilde üst üste desteler istiflenir. Bunların üzeri kuru çalı çırpı ile beslenip tutuşturulur. Altta is ve dumana maruz kalan sütlü buğday başakları kurumuş ve sertleşmiştir. Destelerden alınan buğday başakları büyük kalburlarda öfelenerek tanelenir ve savrulur. Başakları içinden dökülen buğday taneleri yeşildir. 

 

Firik ve firik yapımı çocukluğumuzdan kalan hatıralarıyla da bizler için özel bir ürün. Allah rahmet eylesin İbrahim Dedemiz firik yapılırken, firik yapanları uyarır ve bu işten vazgeçmelerini isterdi. Dün gibi aklımda söyledikleri. Yeşil buğday başaklarının doğrudan ateşe tutulmasına iyi gözle bakmazdı. "Yapmayın israftır, nimet ateşe atılmaz. Atmayın ateşe yarısı yanıyor, israf oluyor..." sözleri hala aklımda. Ama o büyük ateşlerin yakılması, yaş buğdaydan çıkan o beyaz yoğun duman, burnumuza gelen nefis buğday kokusu ise bizler için zihnimize işlenen unutulmaz manzaralardı. 

 

 

Şimdilerde bu işi eski usuller ile yapanlar kalmadı. Neden mi? Çünkü zahmetlidir firik ütmek. Dumana boğulur yapanlar. Fabrikalarda nem alıcı kurutma fırınlarında üretilen firikler piyasada dolaşıyor. Duman kokusuda var fakat birşeyler eksik o firiklerde. Neyin eksik olduğunu gerçek firiği tadanlar bilir, o farkı sözle ifade etmek çok da kolay değildir.

 

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR