ÇITIR KABAK TATLISI (KİRECE YATIRILMIŞ) - 500GR - VAKUMLU
ÇITIR KABAK TATLISI (KİRECE YATIRILMIŞ) - 500GR - VAKUMLU
ÇITIR KABAK TATLISI (KİRECE YATIRILMIŞ) - 500GR - VAKUMLU

KABAK TATLISI (KİRECE YATIRILMIŞ) (295041)

Fiyat : ₺190,00  + KDV
KDV Dahil : ₺191,90

Kabak Tatlısı... Buna Reçel Demek Haksızlık Olur. 

Şenköylüler'den Ekim ayında hasadı yapılan kabaklar tam kuruması için serin bir alanda bekletilir. Ocak ayından sonra iyice kuruyan kabaktan artık  tatlı yapılabilir. Kireç kaymağında bekletilen kabak dilimleri sertleşir ve yıkanarak şekere yatırılır. Üzerine ağırlık koyularak pişirilir.

Şenköylüler Kirece Yatırılmış Kabak Tatlısı, çıtır çıtır oluşu ve muhteşem lezzetiyle Antakya Mutfağının vazgeçilmez tatlarındandır. Tahin ilave edilerek tüketilmesi tavsiye edilir. 

 

İçindekiler: Beyaz Tatlı Kabak, Toz Şeker, Limon Suyu.

Gönderi Şekli: Cam Kavanoz

Ağırlık: 650 GR BRÜT 

 

 

 

Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kabak tatlısı Antakya'nın ağız tatlarından meşhur bir tatlı olup, kabağın ekimi, hasat edilişi, kabağın cinsi ve tatlının hazırlanışına kadar tüm evrelerini yalnızca bu topraklarda tamamlar. Nisan ayında tohumların toprağa koyulmasıyla başlayan kabağın macerası, çiçeklenip meyvesini olgunlaştırdığı Ekim başında son bulur.

Kabağın sap kısmının iyice kuruması gerekir. Sapları kuruyan kabak bünyesinde barındırdığı sudan kurtulmuş ve tamamen kurumuştur. Dalından taze koparılan kabaktan çıtır kabak tatlısı olmaz. Mutlaka iyice kuruması gerekir. Aralık ayında kuruyan kabaklarımız işlenmek üzere mutfağımızda ki tezgahta yerini alır.

Kabak tatlısı yapmak güç ister, herkes bu işlemi kolay kolay yapamaz. Kabağın kaygan ve oldukça sert olan dış yüzeyi kesimi esnasında iş kazalarına sebebiyet verebilir. O yüzden mutlaka mahir ellerde yapılmalı ya da yaparken dikkat ve özenli davranılmalıdır.

 
İlk iş olarak doğrama tezgahına alınan kabağın sap kısmından bıçak yardımıyla küçük bir delik açılır. Açılan bu pencere kabağı işleyecek olan ustaya emniyetli bir alan oluşturur ki kabağı tam bu noktadan tutarak sabitler. Daha sonra enine daha büyük bir kapak açar ve bu kapaktan içeri girerek kabağın içindeki çekirdekleri ve lifleri temizler. Enine keserek halka şeklinde elde ettiği kabak şeritleri artık işlemeye hazırdır. Enine kestiğimiz kabak şeritlerini birbirine eşit parçalara bölerek dilimlerin üzerindeki pamukçuklar da temizlenir.Kabağımız artık pürüzsüz bir haldedir.

 

Temizlenen kabak dilimleri yukarıda görüldüğü gibi özel bıçaklarla kesilebildiği gibi boynuz kabak dediğimiz kavun dilimi şeklinde de doğranabilir. Bu aşamada küçük parçalara bölünen kabağın dış yüzeyindeki koruyucu kabuk tabakada ince bir işçilikle alınır ve temizlenir. Tüm yüzeyleri temizlenip ayıklanan kabağımız, Kabak pişirmede özel bir yöntem olan kireç kaymağına yatırılır.

Kireç kaymağı, sönmemiş kireçten yapılır, geniş bir kaba önce kireç sonra su koyulur. Burada yapılacak kabak tatlısı için tek kullanımlık kireç suda söndürülür. Yani bu su yalnızca bir sefer kullanılabilir. Yaklaşık 3 kg kireç için 7 litre su yeterlidir. Kirecin sönmesi yaklaşık 1 gün sürer. Sönen kireç suyun dibine çöker ve berrak bir su olur kireci söndürdüğümüz kabın yüzeyinde. İşte bu suyun adı kireç kaymağıdır. Özenle suyu bulandırmadan bu kaptan alır geniş bir kapta bizi bekleyen doğradığımız kabakların üstünü örtecek kadar bu suyla kapatırız.

 
Yaklaşık 4 saatlik bir beklemeden sonra kabaklarımızı bu sudan alır iyice yıkar ve şekere yatırırız. Şekere yatırdığımız kazan kabak tatlısının pişirileceği kazandır. Şeker kabağa, kabak şekere doyduktan sonra; kazanımıza bir avuç muhabbet kocaman bir kucak dolusu da sevgimizi katarak üzerine ağırlık yapacak şekilde özel kapağını kapattıktan sonra kazanda orta ateşte yaklaşık 3 saat pişiririz. Bu süreçte kabaklar hiçbir şekilde karıştırılmaz. Eğer karıştırılırsa tüm kabaklar ezilir ve kabak tatlımız ziyan olur.

 

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR